Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Λίγα λόγια για τον Θέμη Κελέκη.



Εργογραφία:
H συνεισφορά του στην Ζωγραφική, και γενικότερα στην Τέχνη, είναι:
Κύρια τεχνική στο έργο του είναι αυτή της σπάτουλας. Τα περισσότερα ζωγραφικά του έργα έχουν ως θέμα τις δυο μεγάλες του αγάπες, “Το κορίτσι της άλλης ζωής” και τη θάλασσα.




Βιογραφία:
Ο Θέμης Κελέκης που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ζωγράφους της εποχής μας, με πολλά διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1936. Μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο ζωγράφο Γ. Χατζόπουλο που ήταν αδελφός της μητέρας του, και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι. Κατάφερε να ξεχωρίσει με την πρωτοποριακή τεχνοτροπία του και έλαβε οχτώ βραβεία καλλιτεχνικής αξίας. Κύρια τεχνική στο έργο του είναι αυτή της σπάτουλας. Τα περισσότερα ζωγραφικά του έργα έχουν θέμα τις δύο μεγάλες του αγάπες, "Το κορίτσι της άλλης ζωής" και τη θάλασσα. Επίσης, έχει γράψει διηγήματα και κείμενα με θέμα τη θάλασσα και το υποβρύχιο ψάρεμα, όπως το βιβλίο "Ένας βετεράνος ψαροτουφεκάς θυμάται", ενώ ως ποιητής και συνθέτης έχει μελοποιήσει πολλά τραγούδια του. Ζει και εργάζεται στην Καβάλα.

Το βιβλιο του "το κοριτσι της αλλης ζωης"  μιλαει για μια ιστορια που εζησε με το κοριτσακι στη πατρα.Η ζωη του ζωγραφου θα αλλαξει ολοκληρωτικα,οταν σε μια εκκλησια τησ Πατρας θα συνναντησει ενα πανεμορφο κοριτσι ντυμενο παρανυφακι.
Απο το σημειο αυτο αρχιζει μια συνταρακτικη αλλα και αληθινη ιστορια.οταν συνναντηκαν πιστεψαν πως ειχαν γεννηθει γι'αυτητ τη συναντηση.Ζωντας μαζι,συνειδητοποιησαν οτι εχουν ξανασυναντηθει στο παρελθον.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 160 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και έλαβε 10 βραβεία καλλιτεχνικής αξίας.
Συγκεκριμένα, μερικά από αυτά είναι :
Α’ βραβείο στην έκθεση ευρωπαίων ζωγράφων στο Παρίσι το 1977 για το έργο του με σπάτουλα «Γέρο Ναυτικός»,
B´ βραβείο για το έργο του με σπάτουλα «Συντροφιά» στο Τόκιο το 1987, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της Πανελλήνιας Εταιρείας Γραμμάτων για το βιβλίο του «Το κορίτσι της άλλης ζωής» το 1984,
Β’ Βραβείο: Ευρωπαίων ζωγράφων Παρίσι το 1985 για το πίνακα «Το κορίτσι»
Τιμητική διάκριση: Πανελλήνια Εταιρία Γραμμάτων Τεχνών 1984 για το βιβλίο του «Το κορίτσι της άλλης ζωής»
Τιμητική διάκριση: Από το «Τέχνης Φλόγα» για την προσφορά του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Καβάλας 2006.


Τα έργα του ανάγλυφα χωρίς κραυγαλέα χρώματα - σχεδόν διχρωμίες - πάντα μ' ένα στοιχείο παράξενο σε κάθε πίνακα θα μείνουν αθάνατα όχι γιατί ο Θέμης Κελέκης είναι χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο όνομα, αλλά γιατί όλα του τα έργα έχουν αυτό το Θεατό και Αθέατο συναίσθημα ευαισθητοποιώντας τις κρυμμένες - σε κάθε άνθρωπο - καλλιτεχνικές χορδές από τον απλό φιλότεχνο μέχρι τον πιο απαιτητικό συλλέκτη.

Ένα δείγμα των κριτικών που του έχουν γίνει:
«...Το έργο με σπάτουλα "Γέρο Ναυτικός" του Θέμη Κελέκη πήρε το Α' βραβείο στην έκθεση ευρωπαίων ζωγράφων στο Παρίσι...» Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» 12-11-77.
«...Ένας ζωγράφος - ερημίτης - από την Καβάλα κατακτά τον κόσμο...» Εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ» 2-7-78
«...το έργο του Κελέκη (Συντροφιά)-σπάτουλα - βραβεύτηκε στο Τόκιο...» Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» ΑΘΗΝΑ 29-9-87
«.. Τα υπέροχα χρώματα της γης της Καβάλας βάζει στους πίνακες του ο Κελέκης ο οποίος έχει αποσπάσει 10 διεθνή βραβεία...» Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» ΑΘΗΝΑ 16-10-96
«...Με ειδικό βραβείο τίμησε η Πανελλήνιος εταιρία γραμμάτων τον γνωστό ζωγράφο συγγραφέα και ποιητή Θέμη Κελέκη για το βιβλίο του "Το κορίτσι της άλλης ζωής" σε τελετή που έγινε στον "Παρνασσό"»  Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 12-11-84
«...Το 1965 πέταξε με τα μεγάλα φτερά του ευσυνείδητου καλλιτέχνη και έφτασε στο Παρισινά «μετρήσει» την τέχνη του.
Από τότε λαμβάνει τακτικά μέρος σε διάφορες εκθέσεις (Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο κ.α.) υμνώντας τον αμέτρητο πλούτο της πατρίδας μας.
Πολυάριθμα είναι τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις που ήρθαν να επισφραγίσουν την αξία του Έλληνα καλλιτέχνη...»


1 σχόλιο: